George Bogdan: Cum poate "importa" Romania crestere economica din China? Iesirea din recesiune - Interviu - Exclusiv

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Interviu / Exclusiv
George Bogdan: Cum poate "importa" Romania crestere economica din China? Iesirea din recesiune
George Bogdan: Cum poate "importa" Romania crestere economica din China? Iesirea din recesiune
"Se impune in consecinta triplarea efortului Camerei de Comert Romano-Chineze, a Asociatiei de Prietenie Romano-Chineze, a structurilor responsabile din MAE si MECMA", spune consilierul George Bogdan
In momentul actual al crizei economice, pe care inclusiv noi, ca cetateni, o strabatem cu dificultate si sacrificii, spre a iesi din recesiune, tara noastra are nevoie de crestere economica semnificativa. In incercarea de a impulsiona procesul prin care economia sa functioneze pe plus pana la sfarsitul anului, partidele politice din coalitie tocmai au remaniat guvernul. Rezerva principala de actiune o constituie accelerarea absorbtiei fondurilor europene cu eficientizarea activitatii unitatilor de management pentru fondurile structurale, imbunatatirea creditarii bancilor pentru cofinantarea proiectelor din domeniu. Dar va rezulta totusi o crestere economica semnificanta? Vor mai fi necesare noi imprumuturi de pe piata bancara si de la FMI pentru dezvoltare ? Fara sporirea exportului insa tara noastra nu poate avea crestere economica de durata spre a obtine apoi revitalizarea nivelului de trai.

- De ce China?
- China a reusit in pofida crizei economice globale sa evite recesiunea si sa inregistreze rate anuale de crestere economica de peste 10 % iar din trimestrul doi al acestui an sa ocupe, incredibil, locul doi in lume ca putere economica cu un PIB de peste 1,337 trilioane dolari. China fiind cel mai important detinator de capital investitonal din lume cu un excedent de peste 2000 de miliarde de dolari, are nevoie sa il ruleze in investitii profitabile in alte state. Romania poate atrage o parte din aceste fonduri. In baza programului sau anticriza dus la bun sfarsit, China a contribuit decisiv si la sustinerea iesirii din recesiune a SUA si UE. Datorita puterii sale economice extraordinare in crestere de 30 de ani, Uniunea Europeana, din care facem parte, a stabilit un parteneriat strategic de cooperare cu China, spatiul economic european fiind principalul partener comercial al colosului galben (1 miliard de dolari pe zi import-export). China, constituind un izvor major de crestere economica, este putin pus in valoare insa de statul nostru . Dar aceasta tara este si unul din prietenii cei mai buni ai Romaniei avand relatii politice si economice asezate in timp pe sprijinul tarii noastre acordat in modernizare colosului asiatic in anii post razboi in secolul trecut.

- Salvarea Romaniei, importul de crestere economica? Cum poate asadar Romania sa "importe" crestere economica din China?
- Relansarea economiei in tara noastra nu este posibila numai din cooperarea cu spatiul Uniunii Europene, principalul destinatar al marfurilor si serviciilor agentilor economici romani, la randul ei cu tari ce au crestere economica inca redusa si alte state chiar cu contractie economica. Pornind de la stadiul relatiilor economice actuale cu exporturi romanesti in China de doar 280 milioane dolari pe primele cinci luni ale anului si cu 1,4 miliarde dolari importuri marfuri chinezesti, cererea de produse de import a economiei uriasului asiatic este insa imensa. Dar produsele romanesti nu ajung in China ca urmare a unor relatii directe ci revandute de oamenii de afaceri arabi pentru lemn, de italieni pentru confectii,de germani pentru masini unelte, de olandezi pentru nave. Deci un volum mic si profituri reduse pentru partea romana.
Pentru un fundament bun este necesara asezarea relatiilor economice romano-chineze pe baza unui parteneriat strategic de durata de minim douazeci de ani cu reinnoirea acestuia. Adaptand adecvat ceva ce exista si anume parteneriatul existent intre UE si China. In care sa se precizeze obiective si proiectele majore de interes reciproc. Cum ar fi echilibrarea balantei comerciale prin cresterea volumului de marfuri romanesti exportate in China in prezent de marit la 1 miliard de dolari. Partea chineza agreaza aceasta formula. Organizarea economiei romanesti pentru a furniza produse competitive necesare Chinei in aceasta noua situatie cere insa functionare de metronom spre a asigura livrarile la timp si corespunzatoare calitativ. Nu este imposibil deoarece inainte de 89 aveam schimburi comerciale de peste 2 miliarde de dolari, deci mult mai mari decat acum.
O a doua resursa, si de cea mai importanta, o constituie atragerea de investitii chineze in Romania la nivel de miliarde de dolari. Valoarea actuala a acestora este de doar 400 milioane de dolari, locul 17. In acest scop organizarea unei vizite de stat a presedintelui tarii insotit de ministrii economiei si comertului, al dezvoltarii regionale si turismului, al agriculturii, educatiei si cercetarii ,cu cel putin 100 de oameni de afaceri romani spre a semna proiecte de minim 1 miliard de dolari pentru produse si servicii indeosebi in IT, pentru punerea in valoare a capacitatii tehnice chinezesti in executia de autostrazi, rapid si de calitate, de care Romania are nevoie cu prioritate Alte proiecte de dezvoltare ar fi cele legate de portul Constanta si deschiderea tarii noastre la piata Marii Neagre, de calea de transport fluviala Dunarea, de autostrazi, sosele de centura, poduri, fabrici, sunt doar cateva din obiectivele de interes pentru partea chineza. Numarul de locuri de munca nou create in tara ar putea fi de zeci de mii de posturi .
Concurenta pentru atragerea capitalului investitional chinezesc este insa acerba in regiune si nu numai.
- China Town la Bucuresti, Romania Town la Beijing.
- Benefic pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze este inceperea construirii obiectivului China Town la Bucuresti , un veritabil oras chinezesc al afacerilor, poarta de intrare a dinamismului asiatic si a ratei inalte de crestere economica chineza. Cu conditia desigur ca aici sa nu se vanda numai marfuri chinezesti ci sa se constituie un centru de multiplicare a afacerilor romano-chineze in beneficiu reciproc.
Foarte importanta este infiintarea in China a Centrului Roman al Afacerilor, cu statut privat si rol de expozitie permanenta si promovare a produselor romanesti, de sustinere a derularii de afaceri si proiecte, a triplarii
exportului de marfuri romanesti, de a face cunoscut oamenilor de afaceri chinezi cadrul juridic si de facilitati din Romania. Proiectul este totusi lasat in plan secund de ceva timp de catre MAE si Ministerul Comertului .
Dezvoltarea si diversificarea afacerilor directe intre oamenii de afaceri romani si chinezi se cere intensificata spre a ajunge sa se ruleze un volum de schimburi comerciale cu potential de mai multe miliarde de dolari pe an.
- In ce domenii?
- Turism, agricultura, confectii, masini unelte, autoturisme, metalurigie, medicina, export pe terte piete din UE, Canada si SUA,etc. In prezent exista doar cca 8000 oameni de afaceri chinezi care activeaza mai mult in comert. Ori noi avem nevoie de oameni de afaceri chinezi cu potential investitional major. Pentru acestia va trebui clarificata acordarea mai rapid a vizei de intrare in Romania, procedeu greoi acum datorita cerintelor UE. Cresterea numarului de oameni de afaceri chinezi cu potential care sa deruleze afaceri cu Romania are drum deschis sa se tripleze inca de anul viitor, numarul de chinezi care vin in Romania ca turisti ar putea sa ajunga chiar la 1 milion pe an treptat din 2011, fapt ce solicita ca inca de anul acesta TAROM sa actioneze pentru reinfiintarea liniei aeriane Bucuresti-Beijing si retur intrerupta fara o analiza temeinica in 2003. In sprijinul derularii afacerilor trebuie creata totodata o structura navala de transport rentabil a marfurilor romanesti ce vor trebui exportate spre China si care ar putea fi corelata cu structura similara puternica a Germaniei.
De maximum interes pentru Romania in relatia cu uriasul chinez este dezvoltarea unui parteneriat in domeniul crearii de produse noi si al cercetarii fundamentale, tara noastra avand cercetatori de elita dar mai putin valorificati pentru economia romaneasca. Pentru care Minsterul Educatiei si Cercetarii corelat cu ministerele economiei din Romania si din China, ar trebui sa intieze un proiect de colaborare si semna un protocol de lucru pentru ex. domeniile petrolului, chimiei, medicinii, autoturismelor, produselor electronice, microbiologiei, alte.
China este interesata de obtinerea de produse agoalimentare in alte zone ale lumii , in tara noastra in raport cu cele 2 milioane de hectare de teren agricole neutilizate deja cativa afaceristi chinezi incearca sa faca un cap de pod.
Nu in ultimul rand este necesara pregatirea de specialisti romani si manageri, chiar a bussinesmanilor romani, in derularea de afaceri cu China cat si de specialisti chinezi cunoscatori ai mediului economic romanesc. Fapt posibil prin punerea bazelor unei Universitati Romano-Chineze la Bucuresti spre a avea absolventi formati pentru o economie competitiva cu rata ridicata de crestere si pentru economia globala.
- Un Shanghai romanesc la Marea Neagra?
- Ca modul de crestere economica rapida ar fi extrem de necesar infiintarea in 2011 a unei zone economice speciale chinezesti la Constanta in care sa actioneze investitorii si oamenii de afaceri chinezi in special, similar zonei Shanghai. In sustinerea cooperarii romano-chineze, intre Constanta si Shanghai va fi util sa se semneze, in baza infratirii existente, un protocol de cooperare economica accelerata. Constanta poate deveni un Shanghai romanesc la Marea Neagra pana in 2020, o placa turnanata financiara si industriala, de transport martim, in intreaga zona. Propunerea va fi inaintata primarului Radu Mazare si consiliului local in decursul lunii septembrie a.c.
Se impune in consecinta triplarea efortului Camerei de Comert Romano-Chineze, a Asociatiei de Prietenie Romano-Chineze, a structurilor responsabile din MAE si MECMA. De ce, pentru doi ani de zile, premierul Emil Boc nu si-ar lua, dupa model unguresc, un consilier dedicat intensificarii substantiale a relatiilor economice romano-chineze in scopul obtinerii unei cresteri economice "chinezesti" in Romania? Uniunea Europeana nu ne-ar ingradi proiectul. Si nici NATO. Importul de crestere economica din China este asadar posibil.

George Bogdan, liderul Fundatiei Romania-Generatia Urmatoare, s-a remarcat lansand proiecte utile Romaniei, cum ar fi Programul National "Tanarul Fermier" in premiera din 1994 dedicat intineririi agriculturii si satului romanesc cu reprezentare a tarii la Bruxelles, Proiectul Dezvoltarea alternativa a turismului in Valea Jiului din 1999, pe Valea Teleajenului in 1998,de combatere a saraciei infiintand Alianta Nationala Antisaracie in 2005, nsand proiectul de dezbatere Romania - tigru" al Europei in 1994. Activeaza prin voluntariat impreuna cu un grup de specialisti. In prezent pregateste impreuna cu partenerii din tara si din diaspora Congresul ooamenilor de afaceri romani de pretutindeni pentru infiintarea in premiera a retelei globale Global Romanian Bussines Network care sa sprijine iesirea din criza a tarii si o relansare a economiei.
(Luni 13.09.2010 00:19, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti! (09.05.2021)
Paula Tudor: Mi se pare ca tablourile pe care le pictez in ultimul timp nu-mi apartin, mi-au fost daruite de cineva! (11.11.2020)
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic! (18.05.2020)
Inga Valerie: Pentru mine, familia este cea mai importanta (20.10.2019)
Gheorghe Florescu: Daca barbatul i-ar face iubitei lui o cafea buna, sunt convins ca oamenii nu ar mai divorta! (03.05.2019)
Olavy-Teodor Pecou, un fost corporatist care a deschis la Bucuresti o creperie, Nominoe, cu specific din Bretania (21.02.2019)
Prof. dr. arh. Peter Derer, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania: Desfigurarea peisajului urban si rural (11.12.2018)
Jimmy Stanescu, de la grafica la caricatura (10.05.2018)
Alina Marica: Pana la urma, asta e cea mai mare fericire: sa iti vezi clientele fericite! (17.12.2017)
Actorul Alexandru Potocean: "Adrian Titieni, care mi-a fost si profesor, seamana foarte bine cu tatal meu, Alexandru Nicolae Potocean!" (02.12.2017)
Hasan Atmeh, un om de afaceri sirian care s-a stabilit la Bucuresti, pentru ca iubeste Romania (23.10.2017)
Livia Gheorghe: Pasiunea pentru pantofi o am dintotdeauna, dar a inceput sa se concretizeze de vreo 10 ani! (24.07.2017)
Tambalistul roman Giani Lincan: Noi suntem generatia de lautari mai scoliti! (29.06.2017)
Andreea Elena Bujanca, cea mai sexy salvamar din Romania: Viata de salvamar nu implica doar un trup de invidiat, ci si o mare responsabilitate! (02.06.2017)
Mihai Dragomir: Adolescenta, dincolo de sportul de performanta, am trait-o pe crestele muntilor Romaniei, in pesteri si la malul marii! (15.12.2016)
Catalin Cojocaru, fotograf: Imi dedic o mare parte din timpul pe care il am pentru a ma perfectiona si incerc sa fiu cea mai buna varianta a mea (21.09.2016)
Crina Matei: Iubirea este sentimentul pentru care merita sa traiesti! (17.04.2016)
Adina Buzatu: Romania este tara nr. 1 cumparatoare de bretele Albert Thurston prin cele trei magazine Trends by Adina Buzatu! (16.03.2016)
Liza Panait: Femeia care se imbraca romantic si care danseaza tango este o femeie romantica! (01.03.2016)
Mihai Dragomir: Mananca sanatos in aceasta iarna! (26.12.2015)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 20.05.2022
1 EUR +0.00% 4.9474 lei
1 USD +0.26% 4.7141 lei
Toate valutele
Joi 19.05.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
IDRAULICA PREDA GYB S.R.L SRL
Bals, Olt, Strada Teis nr. 73
> Instalatori
WEBTEAM SOLUTIONS SRL
Corabia, Olt, Strada Stefan Cel Mare nr. 103
> WEB
KOTYS DESIGN EVENTS SRL
Slatina, Olt, Strada Ionascu nr. 1
> Diverse
Cele mai accesate companii
CMC MULTIMEDIA SISTEM SRL
Slatina, Olt, B-dul A. I. Cuza nr. 35
> Calculatoare
WEBTEAM SOLUTIONS SRL
Corabia, Olt, Strada Stefan Cel Mare nr. 103
> WEB
IDRAULICA PREDA GYB S.R.L SRL
Bals, Olt, Strada Teis nr. 73
> Instalatori
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Constructii metalice din fier forjat
S.C. CRISOR S.R.L este o inteprindere infiintata in anul 1993 ,avand o gama diversa de activitati de-a lungul timpului .In prezent este axata pe constructi/confecti metalice.
> Constructii
Jucarii educative pentru copii isteti
Magazinul online IQ Kids va ofera jucarii educative, creative si interactive pentru fetite si baietei. Noi oferim o gama variata de produse, de la jucarii de bebelusi, la jocuri IQ pentru scolari.
> Servicii
Locuri de munca Slatina
Anunturi cu locuri de munca din Slatina, judetul Olt, anunturi la zi si valabile, de la firme angajatoare din Slatina.
> Anunturi
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0389 sec.
google-analytics.com