Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (1) - Actualitate - Sanatate

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in Stiri / Actualitate / Sanatate
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (1)
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (1)
Foto: Prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania
In radioterapie, situatia in Romania este ingrijoratoare. Interviu cu prof.univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, medic primar de radioterapie. (Autoare: OANA BUGEAG)

Prof.dr. Ion-Christian Chiricuta s-a nascut la Bucuresti, la 4 martie 1947, intr-o familie de intelectuali mutilata de comunisti. Tatal sau este celebrul chirurg Ion Chiricuta, fost director al Institutului de Oncologie din Cluj, care astazi ii poarta numele. Bunicul sau patern, preotul Toma Chiricuta, doctor in teologie in Germania, a fost arestat chiar in biserica in care slujea, Zlatari, din cauza unei inscriptii: Omul, in afara de trup, are si suflet. Mama sa, al carei bunic, Nicolae Basilescu a fost decanul Facultatii de Drept Bucuresti in perioada interbelica si care primise, acasa, o educatie aleasa, a fost obligata sa fie femeie de serviciu si muncitor necalificat ani de zile in fabricile comuniste. Bunicul matern, profesorul de drept economic Aristide Basilescu, a fost, la randul sau, detinut politic in lagarul de exterminare de la barajul Bicaz. Prof.dr. Ion-Christian Chiricuta a facut parte din prima generatie de studenti care au absolvit Fizica Atomica si Nucleara la Facultatea de Fizica a Universitatii Babes - Bolyai din Cluj-Napoca. Din cauza fugii din tara a fratelui sau, nu a fost lasat insa sa urmeze o cariera de fizician in domeniul pentru care a a fost educat, astfel ca a urmat din anul 1974 cursurile Facultatii de Medicina Generala din cadrul IMF Cluj. In 1978, si-a sustinut doctoratul in fizica, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar in 1980 si-a dat secundariatul in radiologie-radioterapie la Institutul Oncologic Bucuresti. Dupa depunerea cererii de emigrare din Romania, un an de zile a fost somer, pana in 1982, cand, cu ajutorul tatalui sau, a obtinut un post de medic de tara la dispensarul medical din satul Ditesti, judetul Prahova. Dupa trei ani reuseste sa plece din Romania in Germania, unde a avut sansa de a-si alege, la 41 de ani, profesorul in radioterapie - in persoana domnului dr. Werner Bohndorf. Din 1986 a urmat rezidentiatul in radioterapie la Universitatsklinik Marienhospital Herne, la Universitatea din Bochum, iar intre 1988 si 1995 a lucrat la Clinica de radioterapie a Universitatii din Wurzburg. In anul 1991 a devenit medic specialist in radioterapie oncologica. In 1996, a obtinut titlul de doctor docent in medicina si in acelasi an a fost numit in functia de director al Institutului de Radioterapie Oncologica de la Spitalul St. Vincenz din Limburg si a fondat un institut modern de Radioterapie Oncologica. In 2002 a primit titlul de profesor al Universitatii din Wurzburg.
In 2010 s-a intors in tara, unde a contribuit, in Bucuresti, la formarea unui centru privat de radioterapie pe principiile procedurilor moderne in domeniu. A scris 4 carti despre radioterapie si anatomie, este autor si co-autor a peste 40 de articole aparute in reviste si publicatii de specialitate de prestigiu. A creat primul atlas 3D al sistemului limfatic impreuna cu profesorul Anders Brahme, de la Institutul Karolinska, din Suedia.
________________________________________

- Fiecare dintre noi poarta pe umeri o pelerina pe care stau agatate umbrele stramosilor. Harta dvs. genetica este fantastica, pentru ca ambii parinti se trag din familii vechi si extrem de fine, de intelectuali. Nu putem cumpara trecutul " spuneati, dar povestea familiei dvs. nu a fost niciodata de vanzare, o aveti acolo, in suflet, in sange. Care va sunt cele mai dragi umbre de pe pelerina?
- Este extrem de interesanta intrebarea, dar de multe ori, cand esti tanar, nici nu ai timp sa te ocupi de treaba asta. Inca din copilarie am trecut printr-o perioada stalinista de o austeritate extraordinara. Acum vad ca sunt generatii care nici nu stiu ce e aia comunismā€¯ sau au o imagine total gresita a comunismului. Eu am trait din plin acele vremuri cumplite, pentru ca sunt nascut in 1947, cand comunismul sau mai corect definit stalinismul era in floare. Tin minte momentul cand am aflat ca a murit Stalin, in 1953, eram in gara din Brasov. Asteptam trenul spre Sighisoara, unde locuiam la o familie de sasi. Cu familia acelor sasi, care in final mi-au devenit rude apropiatā€¯ in sensul direct, am trait toata perioada stalinista si am vazut cum se faceau arestarile si deportarile in U.R.S.S. in comunitatea lor.

POVESTEA BASILESTILOR. PRIGOANA DIN VREMEA COMUNISMULUI

- Chiar bunicul dvs. matern a avut astfel de probleme.
- Familia mea pe linie materna, inclusiv mama mea, a fost pseudo-exterminata intelectual de regimul comunist instaurat in 1947. Sigur, unii vor comenta ca eu am fost un privilegiat al regimului. Nu, nu am fost privilegiat, am crescut ca un copil normal, intr-o familie de intelectuali. Bunicul meu era un preot cunoscut in Bucuresti, parintele Toma Chiricuta, de la Biserica Zlatari, iar strabunicul din partea mamei, Nicolae Basilescu, a fost decanul Facultatii de Drept din Bucuresti in perioada interbelica. A murit in 1938.
- La initiativa sa, in perioada in care fost decan (1927-1934) au fost stranse fondurile pentru constructia Palatului Facultatii de Drept din Bucuresti.
- Da, cu ajutorul regelui Carol al II-lea. Bunicul meu a fost un intreprinzator. Tot ce a reusit sa aiba a fost cumparat din munca lui. Nu le avea, ci si le-a cumparat si fondat cu specialisti adusi special din Franta. Strabunicul meu provenea dintr-o familie de oameni simpli din Urlati. Il chema Nicolae Vasile si invatatorul sau, observand ca este un copil dotat deosebit, a sfatuit familia sa-l lase sa plece la Ploiesti, sa urmeze acolo scoala. Acest invatator a propus si schimbarea numelui din Vasile in Basilescu. Dar sa-ti schimbi numeleā€¯, i-a zis, de azi inainte tu esti Basilescu. Profesorii de liceu de la Ploiesti au fost impresionati de inteligenta sa iesita din comun si l-au indrumat sa urmeze studiile Facultatii de Drept la Bucuresti. Nicolae Basilescu a introdus primul tramvai cu abur, in anul 1906, care functiona intre Bucurestii Noi si Gara de Nord. Cartierul Bucurestii Noi a fost fondat si apartinea profesorului Basilescu Nicolae. Initialele sunt aceleasi, BN.
- arca ar fi povestea lui Nicolae Moromete.
- Da, a studiat si cand a ajuns la Facultatea de Drept, decanul de atunci, profesorul Aristide Pascal, autorul Constitutiei din 1866, si-a dat seama, la randul sau, de capacitatile sale intelectuale extraordinare si l-a indrumat si trimis sa-si dea doctoratul la Paris. Se intampla intre 1881 -1884.
- Era un diamant care s-a slefuit singur.
- L-a slefuit societatea, adica toti cei care au intrat in contact cu el si care si-au dat seama ca au de a face cu un om deosebit.
- Ce vreti sa spuneti, ca daca s-ar fi nascut in zilele noastre nu ar mai fi avut aceasta sansa?
- E greu de spus ceva la acest subiect. Pai eu ce sansa am avut aici? Pana la 40 de ani nu am avut dreptul sa primesc vreun pasaport pentru dincolo de cortinaā€¯. Nici una. Am facut scoala, am studiat, mi-am castigat toate lucrurile pe drept si am plecat din Romania ca sa-mi fac un viitor. Eu am terminat facultatea de medicina generala in '80. Am fost concediat dupa ce am depus cererea de plecare definitiva, am fost somer un an de zile, la un moment dat chiar am vrut sa merg hamalā€¯ la gara, dar nu m-au angajat, zicand ca sunt provocatorā€¦ Apoi am primit un post la o circumscriptie medicala. Asa a inceput, trebuie sa recunosc, cea mai frumoasa perioada a vietii mele " eram un tanar medic dintr-un sat de undeva, din Prahova. Dupa aproape trei ani am reusit sa plec din Romania. Daca nu as fi facut-o, nu cred ca as fi putut acumula cunostintele pe care le-am dobandit in Germania. Acolo am gasit un profesor care a devenit noul meu mentor si-l echivala, ca model profesional, pe tatal meu.
- As vrea sa revenim putin la subiectul familiei, pentru ca va trageti dintr-o familie extraordinara.
- Am in minte un citat al unui coleg al renumitului om de stiinta Geoge Emil Palade, Christian Duvell, care a luat premiul Nobel in Medicina odata cu savantul roman in anul 1974 si care spunea despre acesta ca este cel mai mare ambasador al Romaniei prin atitudine, prin gandire si tinuta profesionalaā€¯. Profesorul Duvell era de parere ca orice copil ar trebui sa aiba doua sanse in viata " o data, sa-si aleaga parintii si a doua, sa-si poate alege profesorii. Mi s-a parut fantastic " de fapt fiecare copil isi alege parintii, pentru ca majoritatea ne laudam cu parintii si suntem foarte multumiti de familia noastra. Dar profesorii n-ai cum sa-i alegi. De fapt asta este o problema " elevul ar trebui sa-si aleaga profesorul, mai ales la universitate. Daca esti intr-un mediu si observi ca nu ai pasiunea si propulsarea necesara trebuie sa schimbi imediat ceva ā€¦ De fapt pasiunea vine din curiozitate, copiii sunt curiosi. Ei sunt, prin curiozitatea ce-i caracterizeaza, cei mai fantastici receptori si daca le satisfaci curiozitatile, se vor dezvolta incredibil.
- L-ati cunoscut pe George Emil Palade?
- Da, i-a fost asistent si tatalui meu, la Anatomie. A venit la Cluj, a vizitat institutul in anul 1968, chiar aveam niste poze alaturi de tatal meu si cu colaboratorii din institut. Vizita lui a produs in membrii de atunci ai institutului un optimist iesit din comun.
- Ati avut parte de ambele sanse in viata " atat cu parintii, cat si cu profesorii.
- Comunistii mi-au distrus familia mamei, dupa ce au facut-o maturatoare intr-o fabrica. Mama mea provenea dintr-o familie organizata, inainte de venirea comunistilor, si primise o educatie englezeasca. Bunica ei, prima sotie a strabunicului Nicolae Basilescu, a murit de tuberculoza, lasand in urma trei copii: pe bunicul meu, Aristide, si pe cele doua surori ale sale. A doua sotie a lui Nicolae Basilescu, Vera, nascuta Cunningham " era un om extrem de talentat, era si pictorita. Aristide Basilescu, profesor de drept economic, a avut un singur copil - pe mama mea, care s-a casatorit la doar 18 ani cu tatal meu, Ion Chiricuta. A venit razboiul, in 1948 au fost expropriati, scosi noaptea din casa, mutati la Mizil, cu domiciliu obligatoriu, intr-o casa cu pamant pe jos, in care am locuit si eu. Bunicul meu, profesorul Aristide Basilescu, a fost condamnat si a lucrat mai mult de doi ani in lagarul de exterminare de la Dodeni -nBicaz. El era la sectia in care erau incarcerati intelectualii si preotii, ce prestau munca fortata la constructia barajului Bicaz. In puscarie fiind, tatal meu a obtinut aprobarea sa-l opereze de hernie inghinala chiar in celula lui. Operatie ce a a reusit si puscariasul Basilescu a putut lucra mai departe acolo.
- Ati copilarit la Mizil?
- O parte a copilariei am petrecut-o si la Mizil, pentru ca apoi am plecat la Sighisoara, la o familie de sasi, perioada ce a contribuit mult la reusita in viata in anii ce au urmat, si mai ales in perioada petrecuta in Germania.
- La 6 ani ati plecat de acasa?
- Plecam, veneam, am crescut intr-o continua miscare, pentru ca nu aveam casa noastra nici in Bucuresti, unde imparteam un apartament de trei camere cu trei familii. Intr-o camera locuiau bunicul meu, preotul Chiricuta, cu sotia Virginica, in alta camera stateau sora tatalui meu " pediatra, cu sotul ei, tot medic si noi patru, in a treia camera.
- In hol, tatal dvs. isi amenajase un cabinet medical.
- Apartamentul avea, spre norocul nostru, doua intrari, una inspre Cismigiu (Schitu Magureanu, daca nu ma insel) si cealalta din strada Cobalcescu nr. 6, etajul III (sub un acoperis de tabla care facea verile un cosmar). In hol era cabinetul unde doctorul Chiricuta isi consulta pacientii. Eu ma invarteam printre pacientii care asteptau in hol si pe scara blocului.
- Fiind copil, perceptia dvs. era alta, nu simteati greutatea vietii.
- Nu la dimensiunea reala, apartamentul era langa Cismigiu si ma jucam toata ziua in parc. Tatal meu luase un caine de la Castelul Bran si hoinaream toata ziua prin Cismigiu cu Tulpan - asa il chema pe caine. Il calaream, era cat un cal. Cand se punea sub masa, ocupa toata bucataria. Tulpan ne-a schimbat viata. Sigur, avand un caine foarte mare, eram foarte invidiat si respectat de ceilalti copii.

(Va urma)
(Joi 20.06.2019 08:31, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Dr. Doru Negru: Stratul adipos in exces duce la un exces de hormoni estrogeni, asoociat cu cancere mamare (17.02.2020)
Dr. Miruna Ioani: Anestezie generala pentru tratamentul copilului la dentist?! (14.02.2020)
Tanar de 25 de ani suspect de coronavirus (12.02.2020)
EVENIMENT: Forumul Managementul Cancerului Pulmonar 2020 (10.02.2020)
Beijingul a acuzat SUA ca genereaza si raspandesc panica prin masurile excesive de inyerdictie aplicate chinezilor (03.02.2020)
Remedii contra racelii recomandate de nutritionistul Gianluca Mech: Alimente bogate in vitamina C, sulf, beta-caroten, vitamina D, zinc si probiotice (28.01.2020)
Sase orase chineze au fost inchise din cauza epidemiei de coronavirus (24.01.2020)
Un articol exceptional de Miruna Ioani: Fiecare mama face tot ce poate si nu merita judecata (18.01.2020)
Cafeaua - bautura universala (09.01.2020)
Raed Arafat a anuntat ca pleaca din tara daca va fi demis din fruntea DSU (09.12.2019)
Efectele frigulului asupra organismului uman (02.12.2019)
S-a deschis prima clinica de nutritie din Romania, dedicata copiilor si adolescentilor, KiloStop Junior (17.11.2019)
Dr Ioani Horatiu Ioan, supraspecializat in tumori cerebrale si chirurgie spinala, este singurul neurochirurg atestat de Colegiul Regal Britanic care practica in Romania (09.11.2019)
Hernia de disc apare la majoritatea oamenilor si se poate vindeca complet in aceeasi masura in care ridurile fetei se pot vindeca complet (09.11.2019)
Interviu cu Dr. Horatiu Ioani, un neurochirurg roman care a operat multi ani in Anglia: Atunci cand vine vorba de vietile oamenilor, nu e loc de compromis! (08.11.2019)
Compania americana Narbis a prezentat o pereche de ochelari cu senzori care masoara concentrarea (04.11.2019)
Dr. Alin Nicolescu este promotorul laserului vascular in terapia fara cicatrici reziduale a angioamelor (28.10.2019)
Un adevarat reper al dermatologiei romanesti: Prof. Dr. Calin Giurcaneanu (28.10.2019)
Societatea Romana de Dermatologie lanseaza campania: Nu ma exclude, Nu sunt contagios!, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului - 29 octombrie 2019 (28.10.2019)
Ganduri despre Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, care a ajuns la editia a VIII-a! (19.09.2019)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Miercuri 19.02.2020
1 EUR +0.11% 4.7800 lei
1 USD +0.24% 4.4131 lei
Toate valutele
Marti 18.02.2020, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
IDRAULICA PREDA GYB S.R.L SRL
Bals, Olt, Strada Teis nr. 73
> Instalatori
WEBTEAM SOLUTIONS SRL
Corabia, Olt, Strada Stefan Cel Mare nr. 103
> WEB
KOTYS DESIGN EVENTS SRL
Slatina, Olt, Strada Ionascu nr. 1
> Diverse
Cele mai accesate companii
IDRAULICA PREDA GYB S.R.L SRL
Bals, Olt, Strada Teis nr. 73
> Instalatori
CMC MULTIMEDIA SISTEM SRL
Slatina, Olt, B-dul A. I. Cuza nr. 35
> Calculatoare
BRICK & WOOD CONSTRUCT SRL
Slatina, Olt, Strada Constructorului nr. 3
> Constructii
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Constructii metalice din fier forjat
S.C. CRISOR S.R.L este o inteprindere infiintata in anul 1993 ,avand o gama diversa de activitati de-a lungul timpului .In prezent este axata pe constructi/confecti metalice.
> Constructii
Jucarii educative pentru copii isteti
Magazinul online IQ Kids va ofera jucarii educative, creative si interactive pentru fetite si baietei. Noi oferim o gama variata de produse, de la jucarii de bebelusi, la jocuri IQ pentru scolari.
> Servicii
Locuri de munca Slatina
Anunturi cu locuri de munca din Slatina, judetul Olt, anunturi la zi si valabile, de la firme angajatoare din Slatina.
> Anunturi
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2020 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0718 sec.